KulcskirályÜgyfélszolgálat

Bevésőzárak és társai

Bevésőzár logó

 Zártestek jellemzői

 Sok féle zártest szerkezet létezik, a különböző kombinációknak köszönhetően. Lentebb egy rövid leírást olvashatnak a jellemzőkről, mikre kell odafigyelni vásárlás során, illetve milyen lehetőségeik vannak. Nem minden zártestnek van nyelve, vagy csapja, akadnak portálzárak, amelyek egy görgőfejjel rendelkeznek, vannak amelyek egy cilinder betéttel és csappal rendelkeznek csak. 

 Több féle ajtózárat különböztetünk meg, esetekben lehet szó portálzárról, bevésőzárról, reteszzárról, vagy kiegészítő zárról. Típustól és mérettől függően másféle felhasználhatóságuk van. A bevésőzárakat beltéri faajtókhoz ajánljuk, portálzárakat fém vagy műanyag kül- illetve, beltéri ajtókhoz vagy vasalatokhoz.

 Vásárlás előtt a lentebb felsorolt nézőpontokat érdemes elolvasni és mérlegelni, eldönteni hogyan használná és hol. 

 

Zártest, bevésőzár, portálzár, mortise lock

1. ábra Általános műszaki rajz

1. Zár típusa
Attól függően hogy milyen ajtóba szeretnénk a zártestet beszerelni, általánosan véve megkülönböztethetünk bejárati ajtókat, köztes ajtókat illetve szoba ajtókat. Három féle zárszerkezet közül lehet választani ennek megfelelően: cilinderes zár (azaz PZ), kulcsos zár (azaz BB) illetve toalett zár (azaz WC). Az elterjedtebb cilinderes zárakba bele lehet tenni különféle biztonsági cilindert, a kulcsos záraknál erre nincs lehetőség, azok előmart kulccsal kapható. A tűzgátló ajtózáraknál kettős cilinder foglalat található meg. 

2. Csap szerkezete
A zárak csap szerkezete különbözhet az elfordulások számától, a csapnyelv hosszától, illetve magasságától, alakjától. Vannak olyan zárak, ahol tégla alakú a csap (elterjedtebb változat), illetve vannak ahol henger csapok találhatóak, akár több is. 

3. Nyelv típusa
Több féle közül lehet választani, többek között rugós, kampós és görgősek közül. A rugósak között fontos az irány is, amely lehet jobbos, balos vagy univerzális, azaz átfordítható. Elterjedtebb a rugós nyelv használata, beltéri, kültéri és szoba ajtókhoz, a kampós nyelvet általában vasalatokhoz használják, míg a görgőset szúnyoghálókhoz, vasalatokhoz vagy egyéb beltéri ajtókhoz használják.

4. Dorn mérete (FONTOS)
A dorn méret abban segít, hogy kitudjuk választani a megfelelő méretű bevésőzárat az ajtóhoz. Ezt az előlaptól egészen a kilincs középig mérjük milliméter pontossággal, mert pár miliméteres eltérés is sokat jelent! 1-5 mm-ként változnak a méretek. Beszerelésnél kikell marni a zártest mélységet az ajtóból, és a megfelelő pontokon kell kivágni a cilinder, illetve a kilincstengely helyét.

5. Négyszögtengelye
Ez a méret határozza meg mekkora átmérőjú kilincstengelyt kell beletenni a zárba, illetve a kilincsekhez milyen méretre kell igazítani. Ezek a méretek 8/9/10 mm-esek lehetnek általánosságban. Zár vásárlása esetén egyeztessen az eladóval, hogy meglévő vagy új kilincsének a tengelye megfelelő-e az új zárhoz.

6. Kilincs-kulcs közép tengely (FONTOS)
Ez a méret határozza meg, hogy milyen fajta/méretű címet lehet a zártesthez vásárolni. Általános méretei 55/72/85/90/92 mm-esek lehetnek. Úgy kell lemérni, hogy a cilinder/kulcs fej közepétől egészen a négyszögtengely közepéig mérjük le milliméter pontosan.

 

Néhány műszaki rajz bevésőzárakról, portálzárakról

Görgős Kampós Tűkulcsos
Görgős portálzár Kampós portálzár Tűkulcsos portálzár

- Az első képen egy görgős portálzár látható, amelyet lengő ajtókba, kertikapukba, vagy bármilyen egyszerű szerkezetű ajtóba szerelhetünk be.
-  A második képen egy kampós portálzár látható, cilinder betét foglalattal. A betéttel lehet nyitni és zárni a vasalatot, és az erős kampós nyelv biztosítja a védelmet.
- Az utolsó képen egy tűkulcsos portálzár látható , ugyanazon az elven működik mint a fentebb említett kampós, csak itt nincs külön betét, hanem saját zár szerkezettel rendelkezik, és kulcsokkal.

Reteszzárak

A reteszzárak/felsőzárak kiegészítő zárként használhatóak az ajtóban. Több fajtájuk van, esetekben gombos forgatással, vagy cilinderes reteszeléssel zárhatóak/nyithatóak. 

Reteszzár műszaki rajz

Dorn
A dorn mélységnek azt nevezzük ami a kilincs tengely és az ajtó laptól mért távolságot jelöli. Estekben ez a méret állítható, más esetekben fix.

Test mélység
A test mélység az a méret, amit az ajtóból ki kell marni, ahhoz hogy be lehessen helyezni. 

Előlap
Az előlapot érdemes bemarni az ajtó szintjébe. Szélessége és magassága minden esetben adott.

Furat távolság
Azt határozza meg ez a távolság, hogy az előlapon keresztül hol tudjuk rögzíteni a zárat.

  • Mul-T-Lock Interactive + Cliq
  • Mul-T-Lock Integrator
  • Fab Gombos Zárbetét
Hírlevél
© 2017 Zárpláza. All Rights Reserved.