KulcskirályÜgyfélszolgálat

Cilinderes zárbetétek

Biztonsági cilinderes zárbetétekről

A Zárbetétek

A zárbetéteknek nagyon sok biztonsági szintje van amelyeket a Mabisz értékekkel határolunk be. Minél nagyobb a Mabisz száma annál magasabb biztonsági fokozattal rendelkezik. Nem kifejezetten csak a zárbetét van felszerelkezve védelemmel, hanem ki lehet egészíteni külsőleg mással is. 

 Zárbetét

1. Ábra Zárbetét műszaki rajza

Zártest
 A zártestnek meghatározó tulajdonságai közé tartozik a mérete illetve az anyaga. Az anyagtól függ, hogy lehet-e savval oldani, vagy fúrni, vagy egyéb módon manipulálni a zárat. Ebben helyezkednek el a csapsorok. Méretét az ábrán látható módon kell levenni (B, C méret, illetve A méret).

Kulcsmag
 A kulcsmag az amibe belehelyezi a kulcsot. Több féle kulcsmag van, amelyek úgyszintén típustól függően elvannak látva különböző védelemmel magfúrás, savoldás, finomnyitás ellen.

Csapok, csapsor
 A csapsorok illetve csapok száma határozza meg a zár biztonságosságát, minél több a csap, vagy csapsor, annál bonyolultabb a feltörése a zárnak, annál több kombinációjú kulcs készülhet hozzá.

Zárméret
 A zártest elejétől egészen a zártest közepén lévő furatig mérjük. Ezek a méretek oldalanként lehetnek azonosok illetve eltérőek, ez alapján nevezünk egy zárat szimmetrikusnak vagy asszimmetrikusnak. A mértetet milliméter pontosan mérjük.

Védelmek

- Letörés-védelem
-- A zártestet ellehet törni, ha kívül kalapáccsal ráütnek. Erre van kitalálva többféle védelem: szendvics-híd, letörhető fejrész. A szendvics-híd azt a célt szolgálja, hogy ellehetetlenítse hogy a zártest eltudjon törni középen. A letörhető fejrész lehetővé teszi a rongálás után való funkcionálást.

- Sav oldás
-- Ezt a módszert a csapok kiiktatására alkalmazzák. Ez ellen lehet különféle bevonatú szerkezeti egységekkel védekezni takaró címkével.

- Finomnyitás
-- Másnéven zármanipulációnak nevezik. Ilyenkor a betörő végig fésüli a csapokat, hogy kinyithassa a zárat.

- Fúrás
-- Általában a zármagot szokták fúrni, ezáltal ellehetetlenítve a kulcsok használatát.

  • Mul-T-Lock Interactive + Cliq
  • Mul-T-Lock Integrator
  • Fab Gombos Zárbetét
Hírlevél
© 2017 Zárpláza. All Rights Reserved.